4.27.2010

Friday I'm in love


Med en van handrörelse viftade hon tändstickan som hastigt slocknade framför henne. Hon slöt ögonen och drog ett djupt bloss. Djupare än i vanliga fall. Röken höll hon kvar länge i lungorna innan den tilläts förenas med den kyliga kvällsluften där på balkongen.

Hon kastade en blick över axeln och studerade scenen som utspelades inne i lägenheten. Tre kvinnor och en man i soffgruppen, uppenbart engagerade i någon form av konversation. Ytterligare två män stod på huk framför laptopen som placerats på tv-bänken alldeles vid passagen in till köket. Ett lågt soffbord i björk stod inklämt mellan möblerna. På detta stod allehanda småländska designerglas fyllda med drycker av skilda karaktärer, samt en märkligt malplacé porslinsskål med salta pinnar mitt bland uppvisningsdetaljerna.

En mönstrad svart fondtapet med silverdetaljer ramade in denna parodi.

Hon funderade ett tag på vad som skulle hända om hon klivit ur de högklackade skorna och kastat sig ner mot den obarmhärtiga gatan. Skulle de präktigt självupptagna medelklasskrypen innanför glasrutorna överhuvudtaget märka någonting? Förmodligen inte förrän det var dags att ragla hem, myspackade på maltwhisky och sherry, eftersom hennes kappa hängde ovanpå deras i hallen, tänkte hon och log snett ut i mörkret.

Att vara ett femte hjul var ju åtminstone bättre än att inte vara ett hjul, hade hon smått självironiskt resonerat sex timmar tidigare då hon sent omsider fick en sms-inbjudan till en "myskväll med en bit mat och dryck". Inbjudan var naturligtvis en alibihandling från värdparets sida, och att den kom med så kort varsel indikerade naturligtvis hur önskad hon egentligen var därinne - bland gallerix-konsten, det Frithiofsson-rekommenderade lådvinet och den dämpade lågenergibelysningen.

Hon insåg naturligtvis att hon störde den välavvägda symmetrin som rådde i sällskapet. Men just ikväll kändes det helt rätt att vara singeln på gaveln. Obekväm och mönsterbrytande. Det kunde dom ha. Dom jävlarna. Med bostadsrättsföreningsmöten, mellanchefspositioner och semesterresor bokade redan i November.

Cigarretten hade nu brunnit in till filtret och dog av egen kraft. Hon sträckte sig efter det till bredden fyllda vinglaset och tömde det med ryggen vänd mot skeendet inne i lägenheten. Sedan tog hon ett avgrundsdjupt andetag och klev över tröskeln, tillbaka in i skådespelet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar