2.20.2010

För femton år sedan


1995. Sverige går med i EU. Göteborg arrangerar friidrotts-VM. John Hron misshandlas till döds av nynazister. Dean Martin dör, 78 år gammal.

Men dessa saker har inte Oskar särskilt bra koll på (utom Jonathan Edwards och hans 18,29, som han för evigt kommer minnas). Han är tio år, bor i en väldigt liten by, och tänker på sånt som tioåriga killar gör 1995. Serietidningar, fotboll och hockeybilder. Gärna kombinerade i den numera nedlagda tidningen Buster. Visst har han börjat tänka på tjejer också, även om det är litet pinsamt att erkänna.

Oskar har ännu inte fått en cd-spelare. Men det gör inte så mycket, eftersom han bara äger tre skivor. Atomic Swings A car crash in the blue, The Cranberries No need to argue och Ace of Bases Happy Nation. De två sista inköpta som en direkt följd av den nyligen på garagetaket monterade parabolantennen och MTV:s intåg i hushållet. Ni som är födda på 90-talet ställer er säkert frågande till detta samband, men det fanns faktiskt en tid - ja, det gjorde det - då MTV:s tablå fylldes av annat än uppenbart regisserat tonårs-realityskräp. Åtminstone tror jag att M:et i MTV fortfarande står för Music. Men jag är inte säker.

Hursomhelst.

Mot sin vilja tvingas Oskar dela rum med sin fyra år yngre lillasyster, en trappa upp i den nästan stereotypt svenska trävillan med rödmålad fasad. Från vedervärdiga gulrandigt tapetserade väggar stirrar idrottsstjärnor och popidoler ner på ett golv belamrat med allehanda småprylar som hör åldern till.

De bekymmer som finns, kretsar mest kring rent materiella saker. Att få 40 kronor i veckopeng istället för 30, att slippa gå och lägga sig samtidigt som lillasystern (det skiljer ju faktiskt fyra år!) eller att få ha nummer nio på ryggen då matchdräkterna delas ut i knattelaget. Problem rörande mänskliga relationer existerar knappt. Skulle det någon gång göra det, så dör konflikterna lika snabbt som de skapas. Över en rast eller en eftermiddag är minnet raderat och relationen revitaliserad på ett sätt så okomplicerat och likafullt fantastiskt när man tänker tillbaka på det.

Att bli vän med någon är heller inte särskilt avancerat. Där ligger en fotboll, du - jag - spela? Klart.

Så enkelt allt skulle vara om det fortfarande var så tillvaron fungerade.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar