3.12.2011

Roma Roma


För maximal upplevelse, ha på denna i bakgrunden.

Vart var vi? Jo, Rom. Två kamrater och jag. Tre nätter, två heldagar, solsken, vin, en stor portion kulturarv och fler asiater än i Asien. Det var överlag en oerhört lyckad resa detta.

För boende och flyg betalade vi strax under 1000 spänn. Tillkom gjorde naturligtvis mat, dryck, transporter och dessutom biljetter till fotbollsmatchen Lazio-Palermo. Men sett till vad vi faktiskt fick ut i helhet, hade det säkert blivit dyrare att ta en weekend i Stockholm exempelvis. Att det i Rom dessutom var ungefär 16-18 grader varmt, gjorde inte heller någon skada.

Det blev mycket gående. Infrastrukturen i Rom är inte i klass med den i London eller Berlin, men behöver egentligen inte vara det heller. Åtminstone inte ur turistsynpunkt, eftersom det är gångavstånd till det mesta (och inte skitdyrt med taxi om benen säger ifrån). Tunnelbanesystemet består av två korsande linjer, och är väl typ tio gånger större i städerna jag tidigare nämnde. Att gräva tunnlar under en stad som Rom är inte helt oproblematiskt, vilket naturligtvis är lätt att förstå med tanke på dess historia. Detta medför att det finns aningen för mycket bilar överallt.

Det samlade intrycket är, som antytts, positivt. Som den historia-sucker jag är, går det inte annat än fascineras av hur välbevarade framförallt alla byggnader är. Det är svårt att greppa när man traskar förbi Colosseum, att den byggnaden i stort sett såg likadan ut för 2000 år sedan.

Vädret gjorde också att man återfick hopp om livet igen. I måndags eftermiddag satt vi längst upp på Spanska trappan, med solen i ansiktet, skyddade från den svala vinden. En vagn i närheten sålde kalla öl, och livet innehöll inga problem överhuvudtaget. Så borde det alltid vara.


På Piazza Navona


Tiberns strand och Isola Tiberina (t.v.)



Ruiner vid Forum Romanum. Mitt i bilden ser man delar av den gamla akvedukten (som för övrigt kan vara det häftigaste i hela Roms historia).



Vittorio Emanuele-monumentet



Svenska turister framför det italienska justitiedepartementet



Ovanför Piazza Spagna (med kall öl)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar